• februar

    5

    2022
  • 398
NATURLIG FORRINGELSE AV DINE VIDEOBÅND

NATURLIG FORRINGELSE AV DINE VIDEOBÅND

Dessverre kan det garanteres at dine videobånd forringes over tid, uavhengig av hvordan de oppbevares og hvor forsiktig du håndterer dem. Både VHS, S-VHS, VHS-C, 8mm, Hi-8, Video 8 og MiniDV brytes raskt ned, dette fordi videobåndene aldri var ment for å være langsiktige videolagringsløsninger. Faktisk begynner slike magnetbånd å forringes ved så lite som 5 år etter at de er tatt opp. Gjennomsnittlig holbarhetstid på videobånd er 5-25 år.

Den eneste måten å sikre at dyrebare hjemmevideoopptak ikke forsvinner for godt, er å digitalisere båndene så snart som mulig.

 

HVA KAN FORÅRSAKE NEDBRYTING AV VIDEOBÅND?

1. Avmagnetisering
Avmagnetisering er en prosess der magnetiske ladninger fjernes/reduseres. Det som lagrer informasjon på en videokassett er magnetiske partikler. Disse partiklene kan bli avmagnetisert ved umiddelbar nærhet til en sterk magnet (f.eks. høytalere, sikringskap/stømuttak m.m.), ved ekstrem varme og som et resultat av tid. Avmagnetisering påvirker videobåndkvaliteten i betydelig grad.

2. Fuktighet
Bindelaget til videobånd er den delen som kommer i direkte kontakt med videospilleren. Dette laget kan absorbere vann, noe som får det til å bli klebrig. Ved slike tilfeller vil videobåndet være uspillbar/ubrukelig. Avspilling av denne typen ødelagt videobånd vil gjøre videospilleren defekt.

Fuktighet kan også føre til soppvekst. Eventuelle ytre partikler kan forårsake tap av informasjon fra videobånd. Hvis du har sopp på noen kassetter, anbefales det på det sterkeste å overlate dem til profesjonelle for å få dem renset før du prøver å spille kassetten i din videospiller.

3. Forringing av remanens
Dette skjer over tid ettersom magnetiske partikler mister ladning. Når partiklene mister ladning, vil fargene i filmen bli redusert, og forvrenge farger ved digitalisering.

4. Hyppig bruk
For hver gang et videobånd spilles av oppstår det tap av kvalitet eller informasjon. Selv om det ikke er merkbart med det første, reduseres kvaliteten på videoen over tid etter hvert som den avspilles. Med andre ord kan man si at jo mindre du spiller av et videobånd, desto bedre er kvaliteten.

5. Gamle videospillere
Videospillere som er dårlig vedlikeholdt eller er gamle, kan samle støv og skitt. Dette kan føre til riper, slitasje på bindelaget og tap av magnetisk ladning, noe som igjen fører til tap av informasjon.

HVORDAN PÅVIRKER NEDBRYTING BILDEKVALITETEN VED DIGITALISERING?

Når man digitaliserer videobånd til digitalt format, er utdatakvaliteten avhengig av kvaliteten på originalkilden. Normalt sett kan man forvente at kvaliteten på den digitale versjonen er lik eller tilnærmet lik båndet det ble overført fra. Nedenunder finner du noen vanlige problemstillinger som kan oppstå ved digitalisering av bånd med dårlig kvalitet:

1. Pinking/Greening
Dette er en feil der de øverste 10 prosentene av bildet som vises på skjermen flimrer rosa og/eller grønt. Dette oppstår hyppigst på kassetter som er spillt inn på rimelige videospillere med feiljusterte hoder eller bare to hoder.

2. Klarvannseffekt (Clear-Water Effect)
Dette er en feil der deler av bilde på skjermen vrir/vigler seg, noe som ligner litt på krusninger i klart grunt vann. Dette er forårsaket av tidsfeil på det analoge videobåndet og kan ikke korrigeres av programvare.

3. Vertikal jitter
Timingen for videobåndet er ødelagt. Videoen kan i noen tilfeller stabiliseres ved hjelp av et TBC-filter (Time Based Correction).

4. Horisontal jitter
Denne feilen oppstår vanligvis på kopier av kopier. Det er ikke mye som kan gjøres for å rette opp denne problemstillingen.

5. Statiske linjer
Dette er glitches i bildet forårsaket av båndpartiklene på videobåndet som etterlater små statiske linjer bak. Dette oppstår oftest på kassetter som har blitt gjenbrukt flere ganger eller på rimelige kassetter tatt opp i S-VHS-ET-modus.

6. Color bleeding
Dette er forårsaket av generelt nedbrytning av videobåndet over tid. Color Bleeding er når farger sprer seg til uønskede områder i videobildet.

ANDRE ÅRSAKER TIL REDUSERT BILDEKVALITET PÅ VIDEOBÅND

1. Kopiering fra VHS til VHS
I løpet av 80 og 90 tallet kopierte mange fra VHS til VHS for å samle ulike favoritt opptak på en kassett. Dette var spesielt aktuelt for VHS-C som ikke kunne lagre mer en 30 min pr. kassett. VHS kopiering ga ca 30-40% tap av bildekvalitet ved normal kopiering (20-25% med profesjonelt overføringsutstyr).

2. Long Play (LP)
Mange har valgt å spille inn eller kopiere sine hjemmevideoer i Long Play (LP) modus for å utnytte lagringpotensialet på sine videokassetter. Med Long play kunne man ta opp mye mer informasjon pr. kassett på bekostning av kvaliteten, ofte kunne man få dobbel lagringstid. Dette ble oppnådd ved å redusere hastigheten på videobåndet i videospilleren. Bilde og lydkvaliteten på slike opptak er i de fleste tilfeller meget dårlig i dag. Selv med dagens teknologi er det vanskelig å oppnå kvalitetsforbedringer av stor betydning ved digitalisering.

3. Gjenbruk av videobånd
Det er en tydelig forskjell mellom hvor mange ganger du kan overskrive et videobånd kontra hvor mange ganger du kan overskrive båndet og opprettholde anstendig lyd og bildekvalitet. Det er flere faktorer som er med på å avgjør dette. Det er f.eks. komplekse forskjeller i videobånd og videospilleres evne til å fullstendig slette det forrige avtrykket for å gi plass til den nye innspillingen, som forskjellige bånd og videomerker som varierer i kvalitet, pris og ytelse.

En annen viktig faktor er hvilket type videobånd du ønsker å spille over. En 120 minutters videokassett består av tynnere bånd enn  en 60 eller 90-minutters kassett grunnet lengre opptakstid. På grunn av det tynnere båndet, vil det være mer utsatt for reduksjon i kvaliteten hvis man stadig spiller over det. Det foreligger ikke noe eksakt fasit på hvor mange ganger man kan overskrive et videobånd før kvaliteten blir redusert, men en tommelfinger regel er at man ikke bør overskriver mer 3-5 ganger.

Fotogull digitaliserer de fleste videobånd til digitale filer på en minnepenn, harddisk eller nedlasting, for deg betyr dette at du enkelt kan dele dine hjemmevideoer med dine kjære.

PAKKETILBUD

Ikke la kostbare familiebilder og hjemmevideoer samle støv og falme bort. Konverter dem til digitalt format i dag slik at de er beskyttet, bevart og vil vare for alltid.

Bestill Online
Siste innlegg
Mest sett
Anmeldelser

© Copyright 2017-2024 Fotogull