• januar

    14

    2022
  • 191
10 ting du kanskje ikke vet om 35 mm lysbilder

10 ting du kanskje ikke vet om 35 mm lysbilder

I fotografering er reverseringsfilm eller lysbildefilm en type fotografisk film som gir et positivt bilde på en gjennomsiktig base. I stedet for negativer og utskrifter behandles reverseringsfilm ved å produsere transparenter eller diapositives (forkortet som «diafilm» eller «dia» på noen språk som ungarsk eller tysk ).

Under finner du 10 fakta om 35 mm lysbilder som du kanskje ikke visste om.

Det riktige navnet på lysbilder er «reverseringsfilm»

Lysbilder kalles teknisk sett ikke lysbilder. De kalles reverseringsfilm. Dette betyr egentlig bare at bildet er plassert i en gjennomsiktig base.

Lysbilder trenger en lysbildefremviser

Dette er ganske åpenbart, og kan oppleves som en stor byrde hos noen. Kjente problemstillinger kan være at projektoren ikke virker, lysbildene setter seg fast, pæren er gåen, fjernkontrollen ikke fungerer, eller man vet rett og slett ikke hvordan man skal betjene fremviseren. På den positive siden kan fotografier sees av et stort publikum samtidig. Man kan ikke se på lysbilder uten en fremviser (projektor).

Lysbilder er 2″ X 2″

35mm lysbilder er innrammet i en 2 × 2 tommers papp eller plastfeste.

Fingeravtrykk synes godt på lysbilder

Da man må bruke en lysbildefremviser for å se lysbilder, og eventuelle ufullkommenheter i bildet forstørres minst 10x, kan fingeravtrykk bli meget synlig på bildefremvisningen.

De første proto-slidene ble laget i 1907

Folk fant først ut hvordan de kunne lage reverseringsfilm i 1907. Dette betyr at lysbilder har eksistert i over et århundre. Teknisk sett var de ikke 35 mm lysbilder den gang, men uansett er det et morsomt faktum!

35 mm lysbilder brukes vanligvis i en karusell

For å gjøre visningen enklere bruker de fleste lysbildefremvisere en karusell der man blar mellom lysbildene. De små 2×2 gjennomsiktige bildene legges i en rund beholder som går gjennom bildene med et klikk på en knapp.

Lysbilder var billige

Fram til ca 1970-tallet var det billigere å lage lysbilder enn å skrive ut bilder. På 1970-tallet endret dette seg.

Lysbilder ble brukt frem til rundt 1995

Aviser og magasiner brukte lysbilder som deres foretrukne format helt frem til 1995. Siden fargen er bedre på lysbilder, brukte de lysbilder for forbedret kontrast og oppløsning.

Etter å ha lest denne listen, kan du bli fristet til å tro at 35 mm lysbilder faktisk er litt kule, og riktig nok var de det. Men selv om disse små gjennomsiktige bildene hadde noen smarte funksjoner, var det til slutt ikke nok til å redde dem fra den fort voksende teknologiske utviklingen. Hvem har både tid og mulighet til å bære en lysbildefremviser med seg overalt i disse dager?

Les mer

PAKKETILBUD

Ikke la kostbare familiebilder og hjemmevideoer samle støv og falme bort. Konverter dem til digitalt format i dag slik at de er beskyttet, bevart og vil vare for alltid.

Bestill Online
Siste innlegg
Mest sett
Anmeldelser

© Copyright 2017-2024 Fotogull