• oktober

    29

    2021
  • 211
HVOR LANG HOLDBARHET HAR 8MM FILM

HVOR LANG HOLDBARHET HAR 8MM FILM

8 mm film er en kjent klassiker! Dette var i sin tid den optimale måten å spille inn minner på og deretter se dem igjen som hjemmefilmer. Det var bare å ta frem en pose med popcorn og gjøre klar film projektoren. Selv om vi elsker dette formatet, varer de dessverre ikke evig. Så, hvor lang holdbarhet har minnene dine på 8 mm film, egentlig?

Historie

La oss bruke et minutt på å reflektere over dette historiske filmformatet. 8 mm film har eksistert siden midten av 1900-tallet da mange svært sentrale historiske hendelser skjedde. Det betyr at filmformatet har vært en del av denne historien. Det har tatt opp øyeblikk i tiden som påvirket verden. Dette bør overføres til digitalt format snarest, slik at verden fortsatt kan reflektere over disse øyeblikkene!

Formatet ble først introdusert av Kodak i 1932 (dette var en oppgradering fra 16 mm film). Det nye formatet la til flere perforeringer på rammen, noe som muliggjorde en mindre størrelse og ga muligheten til å legge til mer filming til filmingstiden. Den eneste uheldige problemet med 8 mm film var at den ble filmet på to separate kanter for å maksimere tiden for filming, noe som betyr at du måtte snu filmspolen midtveis slik at den kunne filme på motsatt kant.

Til slutt, når den ble fremkalt, ble den til én stripe som ga deg omtrent fire minutter med opptak. Jepp, det stemmer, bare 4 minutter. Etter hvert ble 8 mm fargeopptak tilgjengelig, men de fleste ble tatt opp i sort hvitt tilbake på 1930-1940-tallet.

Folkelig format

Da 8 mm kom ut på begynnelsen av 1930-tallet, var det en enorm glede for de som led gjennom den store depresjonen. Formatet genererte en boom for hjemmefilmopptak fordi den var billig og enkel å bruke. Store filmstudioer brukte denne muligheten til å gi ut forkortede filmversjoner, spesielt Disney og deres animerte kortfilmer.

Etter hvert kom Generation X-æraen, noe som betydde at 8mm film ga plass til Super8 film i 1965. Selv om man prøvde å forenkle 8mm filmen, forble den stort sett den samme og like elsket! Den er fortsatt like elsket i dag som den var på 1930-1960-tallet! Noen mennesker fortsatte å bruke formatet som et stilistisk filmverktøy opp til begynnelsen av 1990-tallet.

Holdbarhet

Så hvor lenge holder egentlig en 8mm film seg før den blir ødelagt? En 8 mm film har holdbarhet i rundt 70 år under ideelle forhold. 70 års estimatet forutsetter optimale lagringsforhold som forseglede beholdere, minimalt med visninger og lav luftfuktighet. De aller fleste har nok dessverre ikke lagret sine 8mm filmer under slike forhold. Dette vil si at mange har filmer lagret i hjemmet som nærmer seg levetidens ende. Spesielt hvis filmene er fra starten av 70 tallet og nedover.

Hvis du tar høyde for den korte levetiden til 8mm film, i tillegg til hvor vanskelig det er å oppbevare dem under optimale forhold, vil nok de fleste være enige i at det er fornuftig å få filmene digitalisert så fort som mulig før de verdifulle familieskattene forsvinner for evig.

 

PAKKETILBUD

Ikke la kostbare familiebilder og hjemmevideoer samle støv og falme bort. Konverter dem til digitalt format i dag slik at de er beskyttet, bevart og vil vare for alltid.

Bestill Online
Siste innlegg
Mest sett
Anmeldelser

© Copyright 2017-2024 Fotogull